Alles over gobies in je aquarium

Een aquarium is een erg leuke toevoeging aan je huis. Je hebt meteen een eyecatcher in de kamer staan en het blijft leuk om naar te kijken. Maar welke vissen zijn dan geschikt om te houden? Gobies zijn bijvoorbeeld erg leuke visjes voor in je aquarium. Ze zijn er in heel veel verschillende soorten, kleuren en maten. Wil jij ook graag gobies in je aquarium? Dan is het belangrijk dat je er alles over weet! Wij vertellen je graag meer over deze leuke visjes die je in je zeewater aquarium kunt houden. Zo kun je nog jaren genieten van deze leuke visjes!

Gobies in allerlei verschillende soorten

Gobies worden in het Nederlands ook wel Grondels genoemd. In het Latijns hebben ze het over Gobiidae. Hoewel het lijkt alsof we nu over een soort praten, praten we eigenlijk over een hele familie die bestaat uit verschillende soorten. De meeste gobies blijft relatief klein en leven in de rotsen of op de bodem in de natuur. Het gedrag dat ze in de natuur vertonen, zullen ze ook vertonen in je aquarium. Deze gobies vinden het dan ook prettig om op de bodem rond te zwemmen en zich af en toe te verschuilen achter je steen. De meeste gobies zullen niet groter worden dan 10 centimeter maar er zijn ook soorten die wel 30 centimeter groot worden. Erg handig om van tevoren te weten natuurlijk, dan weet je ook hoe groot je aquarium moet zijn. De meest populaire gobies voor in een aquarium zijn de volgende:

  • Stonogobiops, Cryptocentrus of Amblyleotris. Deze gobies leven in symbiose met een garnaal. Garnalen graven namelijk een hol en de gobie verdedigt het hol en zorgt ook voor voedsel. Wil je dus een van deze gobies in je aquarium hebben, dan heb je daar ook een garnaal bij nodig.
  • Gobidion: een zeer kleine soort gobies. Vaak zijn deze tussen het koraal te vinden en staan ze vanaf een acropora op de uitkijk. Je kunt ze alleen of per koppel in het aquarium houden.
  • Amblygobius, ook wel zandhappers genoemd. Ze halen hun voedsel namelijk uit het zand en dit doen ze door een grote hap zand te nemen en deze via hun kieuwen naar buiten te persen. Het voedsel blijft zo in de gobie achter en het zand wordt gezuiverd!

Wat je nog meer moet weten over gobies

Gobies in je aquarium moeten natuurlijk ook te eten krijgen. Het liefst eten ze levende artemia, maar je kunt ze ook vlok-, diepvries en droogvoer geven. Gobies houden niet van delen, en al helemaal niet als het om hun eten gaat. Ze kunnen in principe goed samen met andere visjes, maar als ze voedsel moeten delen kan het nog wel eens mis gaan, vooral in combinatie met cichliden. Ook is het niet slim om zandhappers in je aquarium te hebben als je ook doopvontschelpen hebt. Deze schelpen kunnen namelijk doodgaan door het neerdwarrelende zand vanuit de gobies.