Onthardingsinstallaties

Normaliter bevat het Nederlandse kraanwater een boel kalk. Dit kun je goed zien in de vorm van kalkaanslag rondom kranen, zoals in de douchecabine of in de waterkoker. Deze kalkaanslag is vaak erg slecht te verwijderen en veroorzaakt lekkages. Met zuren zoals keukenazijn en hardnekkige schoonmaakmiddelen kom je vaak nog wel een eind, maar je krijgt het helaas nooit helemaal weg.

Als je die kalkaanslag voor wil zijn, kun je een waterontharder aanschaffen. Hiermee wordt het water minder hard gemaakt zoals dat heet en heb je minder tot geen last meer van kalkvlekken. Een waterontharder haalt namelijk magnesium en kalk uit het water.

Hoe groot is een waterontharder?

Een waterontharder hoeft helemaal niet zo groot te zijn. De grootte hangt af van de capaciteit die nodig is. Vaak zijn de apparaten niet groter dan een flinke prullenbak. Je kunt het apparaat zelf neerzetten waar je wil, maar het handigste is natuurlijk bij de ingang van de waterleiding zodat het drinkwater direct onthard kan worden.

Wat kost een waterontharder?

Ook het antwoord op deze vraag hangt af van de gewenste capaciteit. Helaas is een ontharder niet goedkoop en zit je al snel rond de 1000 euro. Wel bespaar je flink op schoonmaakkosten en heb je in de wasmachine en vaatwasser minder zeep nodig. Op den duur zul je dus een deel van de installatie wel weer terugverdienen maar het blijft een duur apparaat om aan te schaffen.

Hoe werkt een waterontharder?

Het water wordt in de waterontharder door kunstharskorrels geleid. Deze korrels halen het kalk en magnesium uit het water en slaan dit in de korrels op. Na verloop van tijd zijn de korrels verzadigd en moet er geregenereerd worden, waarbij zout water langs de korrels wordt geleid zodat het kalk en magnesium weer afgevoerd kan worden. Daardoor moet er wel regelmatig zout in de ontharder worden gestopt; precies om de reden waarin dat in de vaatwasser ook moet gebeuren. Wil je meer tips? Schakel dan deloodgieterzeist.nl in.