Wat zijn de voordelen van kruipruimte isolatie?

Nu verklapt het woord isolatie natuurlijk al een klein beetje wat de voordelen zijn van het isoleren van de kruipruimte. Een betere isolatie brengt een aantal standaard voordelen met zich mee. Denk aan een lagere energierekening doordat de verwarming minder vaak aan hoeft. Een gemiddeld gezin kan door goede vloerisolatie zo’n 190 m3 aan gas besparen. Dit komt neer op ongeveer €120,- per jaar. Toch de moeite waard natuurlijk!

Naast de kosten voor energie brengt een goede isolatie ook nog een verhoogd wooncomfort met zich mee. Als het in de winter niet zo snel koud wordt zal het een stuk aangenamer zijn in de woning. Een vloer die koud is wordt vaak niet als erg aangenaam ervaren.

Welke soorten van kruipruimte isolatie zijn er?

Er zijn verschillende manieren om de kruipruimte te isoleren. We kunnen een onderscheid maken in vloerisolatie of bodemisolatie. Waarbij bodemisolatie ervoor zorgt dat de bodem van de kruipruimte wordt geïsoleerd. Dit terwijl vloerisolatie de bovenkant van de kruipruimte (en dus uw vloer) wordt geïsoleerd. Vloerisolatie is daarbij het meest effectief als het gaat om energiebesparing en het verhogen van het wooncomfort. Bij bodemisolatie  is uit onderzoek gebleken dat dit nauwelijks effect heeft op het energiegebruik en het wooncomfort. Wel heeft het een positief effect op het vochtgehalte in de kruipruimte. Een derde optie van het isoleren van de kruipruimte is het isoleren van het opgaande werk. Dit zijn simpelweg de buitenmuren van de kruipruimte. Dit is enkel functioneel in combinatie met bodemisolatie.

Terugverdientijd

Hoe lang duurt het voordat kruipruimte isolatie zich terugbetaald. Hier zijn berekeningen voor, uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van de vloerisolatie en de dikte van de vloerisolatie. Gemiddeld gezien kan worden aangenomen dat de kruipruimte isolatie in een gemiddelde woning binnen 16 jaar terugverdiend kan worden. Dit is natuurlijk een flink termijn, maar de woningcomfort is hierbij niet meegerekend. Evenals de stijging van de waarde van de woning bij een eventuele verkoop.